İstanbul Ticaret Odası 72 Nolu Baklava, Pasta ve Şekerli Mamuller Meslek Komitesi’nin 2016 yılı son çalıştayı, Cemile Sultan Korusu’nda düzenlendi.
Çalıştayın açılış konuşmasını, İstanbul Ticaret Odası 72 Nolu Baklava, Pasta ve Şekerli Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Süleyman Kaya gerçekleştirdi. Süleyman Kaya’nın konuşmasının ardından Baktad Yönetim Kurulu Başkanı ve İstanbul Ticaret Odası 72 Nolu Baklava, Pasta ve Şekerli Mamuller Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Yıldırım söz aldı.
Komitenin 2600 üyesi olduğunu ve bu üyelerin büyük kısmına davetiye gönderdiklerini belirten Yıldırım, buna rağmen katılımın düşük olduğunu belirtti. Sektörün her türlü sorununun konuşulacağı yerlerin bu gibi komiteler ve toplantılar olduğuna dikkat çeken Yıldırım, komite üyelerinin de buralardan aldıkları bilgilerle ticaret odasında çözüm arayabileceklerini belirtti.
İstanbul Ticaret Odası’nda meclis üyesi olarak ikinci dönem görev aldığını belirten Mehmet Yıldırım sözlerine şöyle deva etti: “Daha önce fırıncılarla birlikte çalışmalara katılıyorduk. Ticaret odasına girdiğimizde milli tatlımız olan baklavanın kelime olarak, baklavacılığın da meslek olarak olmadığını gördük. Kültürümüze dışarıdan girmiş birçok yabancı tatlının ismi varken baklava ismi yoktu. Yani baklavacılık mesleği o zaman kadar temsil edilmemişti ticaret odasında. Ve buraya girmekte geç kaldığımızı anladık. Bunu görünce hemen müdahale ettik ve o zamanki başkanımız Sayın Murat Yalçıntaş ve ardından TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu ile görüştük ve baklava ile alakalı ayrı bir kod açtırdık.
Böylece baklavacılık da bir meslek dalı olarak Türkiye’deki tüm ticaret odalarına girmiş oldu. Sonra, baklavayı daha iyi tanıtmak ve pazar payını arttırmak için yurt içinde ve yurt dışında etkinlikler yaptık. Çok ses getiren etkinlikler yaptık ve bu etkinliklerin haberleri yabancı basında baklava fotoğrafları eşliğinde verildi. Avrupa Birliği dönem başkanına bile baklava ikram ettik. Baklavanın sağlığımda yeriyle ilgili önemli toplantılar yaptık. Bu çalışmalarla birlikte ticaret odasının önemi anlaşıldı arkadaşlarımız tarafından. Ve arkadaşlarımız biz de bu işin içinde olalım, neden fırıncılarla birlikte oluyoruz demeye başladılar. O süreçte nace kodlamalarında yeni bir düzenleme oldu ve hızlıca bir çalışma yaptık.
Yine Murat Yalçıntaş ve Rıfat Hisarcıklıoğlu ile görüştük ve bizi ayrı bir komite yapın dedik. Ayrı bir komite olursa daha iyi çalışmalar olabilir dedik. Sağ olsunlar konuya sıcak yaklaştılar ve böylece Türkiye’de ilk defa İstanbul’da baklava pastacılık ve şekerli mamuller komitesi kurulmuş oldu. Bunun İstanbul’dan başka örneği yok. Bu, birlik beraberlik içinde çalışmamızla oldu. Biz de görevimizi hakkıyla yapmaya çalışıyoruz. Bu anlamda her konuda bize gelip sorunlarınızı paylaşabilirsiniz. Komite başkanımız Süleyman Bey konuşmasında bir toplantı daha yapacağımızı belirtti. İkinci çalıştay toplantımız Aralık ayının son haftalarında düzenlenecek. O toplantıda daha fazla üyeye ulaşmaya çalışacağız. Bir sonraki toplantımızda da hepinizi bekliyoruz”.